info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Tratamentul contabil al stocurilor degradate


Potrivit art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile cu stocurile degradate si neimputabile sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit.

Din punct de vedere contabil, aceasta situatie se poate face in urma unui inventar, iar rezultatele inventarierii prin care se constata cantitatea fizica si valoarea stocului de marfa intr-un proces verbal semnat de comisia de inventarierie, constituie document privind scaderea din gestiune a stocului.

Din punctul de vedere al TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu constituie o livrare ( si implicit nu se colecteaza TVA), bunurile de natura stocurilor degradate calitativ ce nu mai pot fi valorificate, in conditia stabilita de norma metodologica.

Normele metodologice stabilesc indeplinirea simultana a urmatoarelor 3 conditii:

a) degradarea nu este imputabila;
b) degradarea se datoreaza unor cauze obiective, dovedite prin documente;
c) se face dovada ca bunurile au fost distruse.

Astfel, la scaderea din gestiune a stocului nu se impune colectarea TVA. Desigur, analiza nu trebuie sa se o preasca aici, ci trebuie sa fie inteles ce se intampla cu TVA dedusa la achizitia stocului. Legiuitorul a prevazut expres la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal ca nu se impune ajustarea TVA pentru stocurile degradate, neimputabile ce respecta conditiile de mai sus.

Acestea pot consitui fundamentul pentru scutirea de TVA. In ceea ce priveste vanzarea cu o reducere de 50%, adica sub costul de achizitie sau productie, este valabila incadrarea la una din exceptiile stabilite de OUG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor pe piata, cu respectarea procedurii stabilite de actul normativ si de norma metodologica de aplicare. Un raspuns privind procedura poate fi elaborat pe situatii concrete, analizand la care dintr e aceste exceptii se incadreaza cazul.


Articole populare

Categorii