info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Spațiul virtual privat – ce este și cum poate fi folosit

Începând din septembrie 2014 persoanele fizice pot comunica electronic cu ANAF cu privire la propria situaţie fiscală, prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, oferit de sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Pentru a accesa „Spaţiul privat virtual”, persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.
Userul si parola se pot obține online, iar aprobarea contului se poate obține astfel:
– aprobarea la ghișeu, care implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate cu BI/CI original și copie și numărul de înregistrare,
– aprobarea online, prin completarea unui număr de înregistrare a unei decizii accize 2016emise de ANAF(nu mai veche de 2013). Nu implică deplasarea la un sediu ANAF.
Persoanele fizice care se înregistrează în sistemul electronic vor avea la dispoziție adrese de email și numere de telefon ale Direcției asistență contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicații cu privire la obligațiile de plată sau pentru a solicita alte informații.
Comunicarea electronică în Spațiul privat virtual se va face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât și dinspre organul fiscal către contribuabil.
Contribuabilii care se înregistrează în SPV vor avea acces la următoarele informații privind propria situație fiscală:
Soldul obligațiilor neachitate
Decizia de impunere anuală (începand cu anul 2013 emisă după 1 septembrie 2014)
Nota privind obligațiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informațiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online.
Informațiile cuprinse în declarația 112 – respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuțiile de asigurări sociale, în funcție de veniturile realizate.
Decizii de impunere privind plățile anticipate de impozit și de contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor din cedarea folosinței bunurilor;
Vor primi decizii de calcul accesorii,
Vor putea primi online somații și titluri executorii.

Începând cu luna aprilie 2015 prin intermediul serviciului SPV se pot depune online, fără a avea nevoie de semnătură electronică, formularele D200 și D230.

Aplicația Spațiul Privat Virtual face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanțelor Publice și de către ANAF, în scopul îmbunătățirii relației contribuabilului cu fiscul și simplificării modalităților de plată.

Articole populare

Categorii