Prevederile in vigoare din OUG nr. 111/2010 stipuleaza ca angajatorul nu poate dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an/doi ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau salariatei care se afla in plata stimulentului de 500 ron, timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in firma.
Mamele care revin din C.I.C. nu pot fi concediate in primele 6 luni
Practic, statul garanteaza un loc de munca timp de 6 luni dupa terminarea C.I.C. (concediu pentru ingrijirea copilullui) mamicilor “curajoase” care revin la serviciu dupa un an de ingrijire a copilului, mamicilor care se afla in plata stimulentului de insertie de 500 ron (reamintim ca mamele care opteaza pentru C.I.C. de 1 an si se intorc mai devreme de 1 an la serviciu primesc din partea statului un stimulent de 500 ron lunar pana cand copilul implineste 2 ani) dar si mamicilor care stau 3 ani acasa pentru a ingriji un copil cu handicap.
De mentionat ca garantarea locului de munca timp de 6 luni are loc in anumite conditii: prevederile OUG nr. 111/2010 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Este evident, insa, ca singurul motiv pentru care mamicile care revin la munca din C.I.C. nu pot fi concediate in primele 6 luni este cel de necorespundere profesionala – se considera ca in cele 6 luni de la revenirea in campul muncii, mamei i se acorda o “perioada de gratie” in care se readapteaza la serviciu.
Cum poate fi concediata legal o mama care s-a intors la serviciu dupa concediul de crestere a copilului?
Conform Codului Muncii, concedierea unui angajat se poate face din motive care tin de persoana salariatului sau din motive care nu tin de persoana salariatului. Astfel, daca un angajator doreste sa concedieze o mama care tocmai a revenit la serviciu dupa C.I.C. o poate face legal, invocand motive care nu tin de persoana salariatului – de exemplu, dificultatile economice prin care trece firma, transformarile tehnologice, reorganizarea activitatii in firma sau desfiintarea postului respectiv.
O alta situatie in care angajatorul nu este obligat sa ii asigure mamei care revine din C.I.C. un loc de munca este cea in care firma da faliment.
Preaviz de 20 de zile si salariu compensatoriu – doua conditii esentiale
Daca firma intampina dificultati economice si trebuie sa desfiinteze postul pe care mama trebuie sa revina, concedierea este cat se poate de legala, cu conditia ca angajatorul sa ii dea salariatului un preaviz de 20 de zile lucratoare si un salariu compensatoriu.
Baza legala: OUG nr. 111 / 2010