info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Noi reguli vamale între statele membre ale Uniunii Europene începând cu 1 mai 2016

Un comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a transmis faptul că începând cu data de 1 mai 2016 se aplică reguli mai simple în ce privește formalitățile vamale, odată cu noul Cod vamal unional.
Prin Codul vamal al Uniunii Europene se stabilește și definește legislația ce se aplică importurilor și exporturilor de mărfuri între Comunitate și țările terțe, iar obiectivul principal al acestuia este de a facilita comerțul, prin garanția unui înalt nivel de siguranță la frontiere. Acesta totalizează procedurile vamale comune tuturor statelor membre, consolidând convergența între sistemele informatice ale celor 28 de administrații vamale.

reguli-vamale-noi-mai-2016
Noile reglementări consolidează controalele de securitate corespunzătoare, menite să asigure protecția pieței interne, și se creează un context favorabil pentru o cooperare mai strânsă cu partenerii comerciali din lumea întreagă, securizând lanțurile internaționale de aprovizionare.
Pentru mediul de afaceri și cetățeni, Codul Vamal Unional reprezintă aplicarea de proceduri comune și armonizate la nivelul Uniunii Europene. Indiferent de statul membru în care se declară mărfurile, se aplică reguli similare și, odată ce au fost îndeplinite formalitățile vamale, mărfurile pot circula liber sau pot fi comercializate pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor au devenit regulă de la 1 mai 2016, în contextul noilor reglementări aduse de Codul Vamal modificat.
Sistemele informatice comune permit schimbul de date între autoritățile vamale, respectând dispozițiile care reglementează protecția datelor, informează aceeași sursă, precizând că aceste sisteme vizează formalitățile îndeplinite de operatorii economici, regimurile vamale , înregistrarea sau autorizarea operatorilor economici, gestionarea riscurilor printr-un cadru comun.

Articole populare

Categorii