info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Modificări în domeniul accizelor în 2016

Accizele sunt venituri datorate la bugetul statului, taxe speciale instituite și percepute direct sau indirect asupra consumului anumitor produse precum: alcoolul și băuturile alcoolice, mărfuri de lux, produse petroliere, produse energetice și energie electrică etc.
O serie de produse sunt scutite de la plata accizelor precum: produsele utilizate în relații diplomatice, produsele valorificate prin magazinele duty-free, produsele din alcool denaturate, produsele energetice utilizate de nave, aeronave etc.

accize 2016Nivelul accizelor se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie 2015. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an.
Ministerul Finanţelor a anunţat că în 2016 cursul de schimb pentru calculul accizelor, conform legislaţiei în vigoare va fi egal cu cel aplicat în 2015, respectiv de 4,7380 lei/euro.

Acciza la alcool
O mutare surprinzătoare în domeniul accizelor valabilă în anul 2016 este reducerea accizei pentru băuturile alcoolice de la circa 1000 euro/hl alcool pur la aproximativ 700 euro/hl alcool pur, o reducere de aproximativ 30%. La bere acciza scade cu aproximativ 60 de bani pe litru adică 30 de bani sticla. La sampanie acciza scade cu aproximativ un leu pe sticlș, iar în cazul tăriilor aproximativ 7 lei pe litrul de votcă sau wkisky.

Aceasta reprezintă o măsură bună pentru combaterea evaziunii fiscale omniprezentă în sectorul băuturilor alcoolice conform producătorilor consacrați și asociațiilor profesionale din domeniu, însă discutabilă din perspectiva publicului larg ce constată că această reducere de acciză la băutură alcoolică vine într-un an electoral.

Acciza la tigări
Acciza la ţigarete creşte in 2016 cu 18,69 lei pe 1.000 de ţigări. De asemenea,va fi introdusă acciză pe ţigările electronice și narghilea, astfel un kilogram de materie primă pentru acestea va fi mai scump cu 384 lei.

Acciza pe energie electrică
În cazul energiei electrice, nivelul accizelor aplicabil în anul 2016 potrivit prevederilor codului fiscal actual este după cum urmează:
a) 2,37 lei/Mwh pentru energia electrică utilizată în scop comercial;
b) 4,74 lei/Mwh pentru energia electrică utilizată în scop necomercial.

Acciza pe produsele de lux
Iubitorii de autoturisme cu motoare puternice, mai mari de 3.000 cmc nu vor mai plăti acciza la înmatricularea acestor tipuri de mijloace de transport. Cel putin la nivel teoretic, ar trebui ca pentru aceste produse să scadă prețul de cumpărare atât ca urmare a eliminării accizei, cât ți prin faptul cș vom avea o reducere a cotei de TVA la 20%. Și la celelalte produse de lux acciza se elimină, la bijuterii acciza a fost până acum aproape 5 lei pe gramul de aur de până la 14 karate și de aproape 10 lei la cele de peste 10 karate, accizele pentru confecțiile din blănuri naturale au fost de între 237 și 5700 lei în funcție de valoare, iahturile și motoarele destinate ambarcațiunilor cu o putere mai mare de 100 CP nu vor mai fi accizate din 2016. De asemenea va fi eliminată şi acciza la cafea, care era de un leu pe kilogramul de cafea prajită și de peste 4 lei la cea solubilă.

Acciza pe carburanți
Prețurile carburanților se diminuează considerabil ca urmare a reducerii accizelor și scăderii TVA-ului de la 01 ianuarie 2016, astfel acciza pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb, scade de la 2,035 de lei, la 1,656 de lei. Aşadar, un minus de circa 38 de bani pe litru. Cum sistemul de impozitare a carburanţilor presupune introducerea de TVA pe acciză, iar TVA scade cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%, ieftinirea unui litru de benzină va fi de mai mare amploare: 54 de bani pe litru. Un nivel care atenuează scumpirea din primăvara trecută, când efectul introducerii celor 7 cenţi pe litru s-a văzut într-o creştere a preţurilor la pompă de circa 50 de bani pe litru. La motorină, acciza scade de la 1,897 de lei pentru 1.000 de litri, la 1,518 lei. Adică 37 de bani pe litru. Dacă socotim şi impactul scăderii TVA, scăderea de preţ la motorină va fi de 53 de bani pe litru.
Accizele la carburanţi au scăzut ca urmare a scăderii consumului şi în special pentru a contracara fenomenul de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Slovenia – unde se restituie o parte din accize sau Bulgaria care are un nivel redus de taxare.

Obligațiile plătitorilor de accize
Plătitorii de accize au obligația de a se înregistra la autoritatea competentă și de a depune lunar o declarație indiferent dacă se datoreazăa sau nu accciza pentru luna respectivă și anual decontul privind accizele, conform dispozitiilor legale privind obligațiile de plată la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie a anului următor celui de raportare.
Termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care accizele devin exigibile, cu excepția cazurilor pentru care se prevede un alt termen de plată, de exemplu în cazul importului unui produs accizabil, care nu este plasat într-un regim suspensiv, momentul plății accizelor este momentul înregistrării declarației vamale de import.

Articole populare

Categorii