info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Modificarea sistemului de declarare a impozitului pe profit

Noul formular pentru Declarația 012 a fost publicat de către ANAF în data 21.01.2016.
În ceea ce prevede Noul Cod Fiscal la art. 41 alin. (1), contribuabilii au obligaţia să declare şi să plătească impozit pe profit trimestrial şi a definitivării acestuia până la data de 25 martie, inclusiv, a anului următor.
De la această regulă fac excepții următoarele :
a) instituţiile de credit – persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.– sunt acele persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit
b) contribuabilii care au obligația să declare şi să plătească impozit pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor şi anume:
– persoanele juridice române prevăzute la art.15 din Codul Fiscal,
– contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura plantelor tehnice şi a cartofului,a cerealelor, viticultură şi pomicultură .
Cu privire la art. 41 alin. (2) din Codul Fiscal, contribuabilii pot opta pentru declaradeclaratierea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial, cu excepţiile prevăzute de lege.
Toti contribuabilii care vor aplicarea sistemului de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, au obligaţia , ca până la data de 31 ianuarie 2016, să comunice organului fiscal competent această opţiune. Această opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Renunţarea la opţiune şi trecerea la aplicarea sistemului de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie sa fie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.

Articole populare

Categorii