info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Indemnizatia de crestere a copilului a revenit la 85% de la 1 octombrie 2012!


Indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85% din venitul net, de la 1 octombrie 2012, Camera Deputaţilor adoptand  proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012.
Părinţii care vor intra în concediu de creştere a copilului de la 1 octombrie vor primi o indemnizaţie mărită. Mai exact, 85% din venitul net, dar nu mai mult de 3.400 lei, dacă aleg concediu de un an, şi 1.200 lei, dacă aleg să stea acasă cu copilul de 2 ani.

“Se stabileşte cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu menţinerea limitelor minime şi maxime, respectiv de 1.200 şi 3.400 de lei, dar în acelaşi timp cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediu până la vârsta de doi ani. Se elimină limitarea la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept. Trebuie să fim de acord cu acest amendament pentru că nu cred că cineva are dreptul să limiteze dreptul unei familii de a avea câţi copii doreşte şi mai ales de a o ajuta la creşterea lor”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Un alt amendament vizează flexibilizarea condiţiei de achitare a impozitelor şi taxelor locale. “Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au drepturi stabilite de cel puţin şase luni şi vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale. De asemenea se reglementează o perioadă de graţie de 60 de zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul îşi poate primi dreptul”, potrivit ministrului Mariana Câmpeanu.

Proiectul de lege adoptat stabileşte:

– cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei;
– acordarea stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
– introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale;
– eliminarea limitării la 3 naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor;

Pana in acest moment legea limita acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei la 3 naşteri. Prin modificarea legii, dacă o mamă angajată doreşte să aibă patru sau mai mulţi copii ea va putea să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului.

– acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010.


Articole populare

Categorii