info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap

Persoanele cu handicap au dreptul de a muncii si de a realiza venituri in conformitate cu prevederile legislatiei muncii si ale legislatiei privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Persoanele cu handicap incadrate in munca beneficiaza de o serie de drepturi, printre care se numara:

  • adaptare rezonabila la locul de munca;

  • cursuri de formare profesionala;

  • o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare;

  • consiliere pe perioada prealabila angajarii, pe parcursul angajarii, precum si in perioada de proba, din partea unui consilier specializat in medierea muncii;

  • un preaviz platit de minim 30 zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;

  • posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens;

  • concediu de odihna suplimentar de 3 zile;

  • scutirea de la plata impozitului pe salariu.

Totodata, angajatorii care au sub 75 de salariati si incadreaza persoane cu handicap pe o perioada nedeterminata, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subventie pentru fiecare persoana cu handicap angajata. Acestia au insa obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu cu angajatii persoane cu handicap, cel putin 2 ani de la data angajarii.

Pe langa aceasta subventie, angajatorii mai beneficiaza si de alte facilitati fiscale prevazute de art.84 din Legea 448/2006 modificata si completata.

Incadrarea in munca a unei persoane cu handicap se realizeaza atat pe piata libera a muncii, cat si la domiciliu sau in forme protejate. Formele protejate presupun fie un loc de munca protejat, fie o unitate protejata autorizata.

Conform legii, persoanele juridice care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. In cazul in care acestea nu respecta prevederea mentionata anterior, pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:

  • sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

  • sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de perteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat in conditiile mentionate anterior.

Articole populare

Categorii

Accountable.ro
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.