info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Impozit pe venit sau impozit pe profit?


Trei la sută impozit pe venit sau 16 la sută pe profit?

Este una din primele optiuni pe care trebuie sa le faca un intreprinzator atunci cand isi infiinteaza o societate; este alegerea tipului de impozitarea caruia urmeaza sa se supuna. Platitor de impozit pe venit (microintreprindere) sau platititor de impozit pe profit ?

Cum e mai avantajos?

 

Specialistii sfatuiesc  contribuabilii care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru microintreprinderi, dar estimeaza ca vor obtine un profit impozabil mai mic de 18,8% din veniturile totale, sa opteze pentru incadrarea ca platitoare de impozit pe profit, nu pe impozitul pe venit.

In sustinerea acestei idei, am ales sa va prezentam un mic studiu de caz, tinand cont de masurile fiscale aprobate de Guvern.

Impozitul datorat de platitorii de impozit pe profit se calculeaza cu formula:

Impozit pe profit = 16% x Profit impozabil

Impozit datorat de microintreprinderi se calculeaza cu formula:

Impozitul pe venitul microintreprinderilor = 3% x Venituri totale

Facem ipoteza ca impozitele in cele doua sisteme de calcul sunt egale.

Impozit pe profit = Impozit pe venit , adica

16% x Profit impozabil = 3% x Venituri totale

Daca definim rata profitului (Rp), ca procent din veniturile totale care reprezinta profitul impozabil, adica Profit impozabil = Rp x Venituri totale, atunci ecuatia devine:

16% Rp x Venituri totale= 3% x Venituri totale

Rp=18,8%

Rezultatul obtinut se interpreteaza astfel: atunci cand rata profitului impozabil este 18,8%, intreprinzatorul poate opta din punct de vedere fiscal pentru oricare dintre cele doua sisteme de impozitare, pentru ca impozitul este acelasi.

 

Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro vor calcula si plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita veniturilor, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai putea reveni la acest mod de impozitare in perioada urmatoare.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) realizeaza venituri din diferite activitati, cu exceptia celor din domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, al jocurilor de noroc, consultantei si managementului sau au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro.

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, conditia referitoare la realizarea de venituri sub echivalentul in lei al plafonului 100.000 euro nu mai este indeplinita, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita.

NU pot opta pentru plata pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice care:

• se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul bancar (societatile comerciale bancare, casele de schimb valutar, societatile de credit ipotecar, cooperativele de credit etc.);

• se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul asigurarilor (de exemplu, societatile de asigurare-reasigurare), al pietei de capital (de exemplu, burse de valori sau de marfuri, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de registru, societatile de depozitare), cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii (brokerii si agentii de asigurare);

• desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului. incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor;

• au capitalul socal detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de salariati.


Articole populare

Categorii