info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

Din 1 martie: taticii sunt obligati sa isi ia concediu de crestere a copilului

taticii obligati sa isi ia concediu de paternitateUrmeaza sa deveniti tatic? Aflati ca, incepand cu 1 martie, legea romana va obliga sa va luati concediu pentru cresterea copilului cel putin o luna de zile.

In Monitorul Oficial s-a publicat la data de 1 februarie 2012 hotararea de guvern (HG nr. 57/2012) prin care se incearca alinierea la dispozitiile directivei europene 2010/18/UE, ale carei obiective prevad imbunatatirea concilierii intre viata profesionala, viata privata si cea de familie pentru parintii care lucreaza si a egalitatii intre femei si barbati in ceea ce priveste oportunitatile legate de piata fortei de munca si tratamentul la locul de munca in intreaga Uniune.

Conform HG 57/2012, incepand cu data de 1 martie 2012, fiecare parinte are obligatia sa petreaca cel putin o luna de zile cu bebelusul lor. Cu alte cuvinte, daca mamica opteaza pentru intrarea in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 1 sau 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap), o luna din concediu va reveni in sarcina tatalui, si reciproc.

Ce presupune aceasta noua lege?
Aplicarea noii directive europene la cadrul legislativ prevazut pentru concediul de crestere copil in tara noastra presupune ca:

– Dupa efectuarea celor 42 zile de concediu postanatal obligatoriu, tatal are dreptul sa solicite intrarea in concediu de crestere copil pentru cel putin 1 luna din perioada totala pentru care s-a optat (1, 2 sau 3 ani). Aceasta luna de concediu crestere copil se adauga la cele 5, respectiv 15 zile (in cazul absolvirii cursurilor de puericultura) la care tatal este indreptatit odata cu nasterea bebelusului. Solicitarea poate fi inaintata oricand in intervalul concediului de crestere copil, insa multi tatici vor gasi ideala formula utilizarii ultimelor 30 zile din concediu pentru a sta acasa alaturi de copilul lor.
– Daca tatal refuza intrarea in concediu de crestere copil, concediul va fi micsorat cu 1 luna, iar indemnizatia cuvenita lunii respective nu va mai fi platita (adica concediul maxim de crestere a copilului va fi acordat pana la implinirea varstei de 11 luni, 1 an si 11 luni sau 2 ani si 11 luni), mama putand opta pentru concediu fara plata sau intoarcerea la serviciu.
– Tatal va primi indemnizatie de crestere copil pentru perioada in care va ingriji copilul, indemnizatie calculata ca 75% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, nu mai putin de 600 Ron si maxim 3400 Ron (adica 1,2 – 6,8 ISR, Indicator Social de Referinta). Deci, indemnizatia se va recalcula avand la baza veniturile taticului.
– In perioada in care tatal sta acasa, mama merge la munca, familia beneficiind de o singura indemnizatie – cea a tatalui.

Acest act normativ nu se aplica in cazul in care:

– Mamica sau taticul nu au realizat venituri de natura profesionala in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului
– Familia este formata dintr-un singur parinte (familie monoparentala)

Articole populare

Categorii