Pe langa impozitul pe venit de 16% pe care persoanele fizice autorizate il platesc la stat, acestea trebuie sa mai plateasca si o serie de contributii. Daca o parte dintre acestea sunt optionale, ramanad la latitudinea contribuabilului daca doreste sa le plateasca, o alta parte sunt insa obligatorii.
Contributiile pe care persoanele fizice autorizate trebuie sa le plateasca in mod obligatoriu, sunt: contributia de asigurari sociale (contributia la pensie) si contributia de asigurari sociale de sanatate.
1. CAS-ul
Cota de contributie de asigurari sociale pe care persoanele fizice autorizate o datoreaza la sistemul public de pensii, este de 31,3% din venitul declarat. Acest venit trebuie insa sa se incadreze in anumite limite, si anume: minim 35% din salariul mediu brut si maxim 5 salarii medii brute.
Prin urmare, pentru anul 2014, persoanele fizice autorizate se pot asigura la pensii pentru minim 804 lei si maxim 11.490 lei lunar.
Valoarea contributiei sociale datorata anual de persoanele fizice autorizate, precum si termenele de plata, se stabilesc prin decizie de impunere emisa de organul fiscal competent, in baza declaratiei 600 depusa de persoanele fizice autorizate la organul fiscal de domiciliu.
Exceptii de la plata CAS de catre persoanele fizice autorizate:
- persoanele asigurate la sistemul public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii de somaj;
- persoanele pensionare;
- persoanele fizice autorizate al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la 12 luni, este sub nivelul de 35% din salariul mediu brut pe economie;
- persoanele care achita contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii (avocati, personal clerical).
2. CASS-ul
Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate pe care persoanele fizice autorizate o datoreaza la sistemul de sanatate, este de 5,5%. De data aceasta insa, baza de calcul difera in functie de modul de impunere al persoanei fizice autorizate, astfel:
- pentru impozitarea la norma de venit, baza de calcul o reprezinta valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni, dar care nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, in cazul in care acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
- pentru impunerea in sistem real, baza de calcul o reprezinta venitul net anual realizat, exclusiv cheltuielile reprezentand contributiile sociale.
Valoarea contributiei sociale de sanatate datorata anual de persoanele fizice autorizate, precum si termenele de plata, se stabilesc prin decizie de impunere pentru plati anticipate, emisa de organul fiscal competent, in baza declaratiei de venit estimat (Formularul 220) sau a declaratiei de venit realizat (Formularul 200) depusa de persoanele fizice autorizate la organul fiscal de domiciliu.
Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. La determinarea bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.