Incadrarea in munca a minorilor se poate face incepand cu varsta de 16 ani, varsta la care o persoana dobandeste capacitate de munca, potrivit art. 13 alin. 1 din Codul Muncii.
Incadrarea in munca a minorilor se poate face si incepand cu varsta de 15 ani, cu precizarea ca acest lucru este posibil numai daca exista un acord al parintilor sau al reprezentantilor legali in acest sens si numai pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale si fara a periclita sanatatea, dezvoltarea si pregatirea sa profesionala.
Retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali pana in momentul implinirii varstei de 16 ani a minorului, are ca urmare incetarea de drept a contractului individual de munca.
Angajarea unui minor se face in aceeasi maniera ca si angajarea unei persoane adulte, tinandu-se cont insa de urmatoarele prevederi:
-
durata timpului de munca este de 6 ore pe zi, 30 de ore pe saptamana;
-
nu poate fi incadrat in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase;
-
nu poate presta munca de noapte;
-
nu poate presta munca suplimentara;
-
beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate;
-
beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
In ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, Codul Muncii nu face nicio referire speciala in legatura cu minorii. Prin urmare, acestia pot lucra in zilele de repaus saptamanal respectand durata maxima a timpului de munca de 6 ore pe zi si in conditiile reglementate de Codul Muncii.
De asemenea, nici in legatura cu delegarea sau detasarea salariatilor minori nu exista in Codul Muncii nicio referire. Acestea se vor face in aceleasi conditii ca si pentru salariatii adulti, respectand insa prevederile Codului Muncii cu privire la regimul minorilor.