info[at]accountable.ro

+40.757.228.760; +40.771.307.608; +40.762.836.468

Aleea Emil Botta nr. 1, sector 3, București

#WeAreAccountable

Proceduri, pași, taxe, documente, legi, modificări, condiții...

COASIGURAT SI PERSOANA AFLATA IN INTRETINERE

Una dintre dilemele cu care ne confruntam in calculul salariilor este urmatoarea: exista o diferenta intre coasigurat si persoana aflata in intretinere? Si daca da, care este aceasta?

Pentru a putea da raspunsul la aceste intrebari, va trebui mai intai sa definim coasiguratul si persoana aflata in intretinere.

Coasiguratul este acea persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate, fara plata contributiei, intrucat se afla in intretinerea unui angajat.

Persoana aflata in intretinere reprezinta acea persoana al cerei venit impozabil si neimpozabil lunar este mai mic sau egal cu 250 lei si care este inrudit cu salariatul, pana la gradul al doilea inclusiv. Sunt considerate persoane aflate in intretinere sotul/sotia contribuabilului, precum si alti membrii de familie, rude ale contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia, pana la gradul al doilea inclusiv.

Dupa gradul de rudenie, rudele se grupeaza astfel:

  • rude de gradul intai: parinti si copii;

  • rude de gradul al doilea: bunici, nepoti, frati, surori.

Prin urmare, pentru a putea fi coasigurat, o persoana trebuie sa se afle in intretinerea unui salariat. In schimb, o persoana aflata in intretinere, nu trebuie sa fie obligatoriu si coasigurat.

Dintre persoanele trecute in intretinere, pot fi coasigurati numai sotul/sotia si parintii salariatului.

Copiii minori sunt considerati prin lege, in intretinerea parintilor contribuabili si sunt asigurati in sistemul public de sanatate fara plata contributiei.

Copiii majori sunt considerati asigurati, fara plata contributiei, pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventi de liceu pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeza venituri din munca. 

Articole populare

Categorii